Bel voor een afspraak:
088 75 569 01
call AFSPRAAK MAKEN?
BEL : 088 75 569 01

Behandeling

Wanneer het zeker is dat de tumor goedaardig is, is geen behandeling nodig. Als er sprake is van een tumor die stoffen aan de bloedbaan afstaat, is de beste behandeling een operatie waarbij de tumor wordt verwijderd. Bij alvleesklierkanker is de meest effectieve behandeling een operatie waarbij de tumor met een deel van de alvleesklier wordt verwijderd. Als dit bij de operatie niet mogelijk blijkt wordt een omleiding gemaakt.

Een operatie is niet meer mogelijk als er uitzaaiingen zijn ver buiten de alvleesklier of als de tumor in de omgeving is ingegroeid. In die gevallen kan een buisje worden geplaatst via een kijkslang om de geelzucht te verhelpen. Bij uitzaaiingen ver buiten de alvleesklier is chemotherapie soms mogelijk. De pijn kan worden behandeld door de zenuwbanen uit te schakelen via een lokale injectie. Als na een operatie de alvleesklierkanker terugkeert, is in sommige gevallen chemotherapie mogelijk.

Klik voor meer informatie over de behandelingsmogelijkheden op een van de onderstaande links.

Chirurgie

Wanneer het gezwel goed te verwijderen lijkt moet een operatie worden overwogen. Slechts 15% van alle patienten komt in aanmerking voor een operatie. Door een snee in de bovenbuik kan het gezwel samen met het omliggende weefsel zoals twaalvingerige darm, galblaas, en de kop van de alvleeskklier worden weg gehaald (zogenaamde Whipple procedure of partiële pancreaticoduodenectomie). Er worden daarbij nieuwe aansluitingen gemaakt tussen de darm en galwegen, alvleesklier en maag.

Wanneer het gezwel in het lichaam of de staart van de alvleesklier is gelegen zal een alvleesklier lichaam-staart verwijdering plaatsvinden. Hierbij hoeven geen nieuwe aansluitingen te worden gemaakt. Deze operatie gaat meestal samen met een miltverwijdering. Wanneer het proces niet operatief kan worden verwijderd (door doorgroei of uitzaaiingen) zal een omleiding worden aangelegd. Dit is een nieuwe aansluiting tussen darm en galwegen en darm en maag. Hiermee wordt de geelzucht en de verminderde voedselpassage bestreden.

Geen enkele ingreep is vrij van de kans op complicaties. Een specifieke complicatie bij deze ingreep is het lekken van de aansluiting van de darm aan de afvoergang van de alvleesklier. Hierdoor lekt alvleeskliersap in de buik, hetgeen de patient ernstig ziek kan maken. Meestal kan het lek spontaan sluiten doordat de alvleeskliersappen via de al aanwezige drain afvoeren. In een enkel geval moet een nieuwe operatie worden verricht waarbij dan meestal de gehele alvleesklier moeten worden verwijderd.

Na een totale pancreatectomie (het verwijderen van de gehele alvleeklier) wordt de patient definitief suikerpatiënt. Daarnaast moeten capsules met alvleesklierenzymen worden ingenomen bij de maaltijd voor een goede spijsvertering. Suikerziekte en spijsverteringsproblemen kunnen ook ontstaan na een Whipple operatie, waarbij alleen de kop van de alvleesklier is verwijderd. Deze problemen zijn dan veelal van tijdelijke aard.

De gemiddelde overleving voor alvleesklierkanker na een dergelijke operatie is na 5 jaar 15%. Van belang hierbij is het type alvleesklierkanker. Zo is bijvoorbeeld de overleving van papilcarcinoom na 5 jaar gemiddeld 45%. Daarnaast is het van belang of de tumor geheel is weggehaald en of er lymfklieruitzaaiingen zijn.

Scopie

Een Maag Darm Lever-arts kan met een scoop door de mond via de maag naar de alvleesklier gaan om het gebied van de alvleesklier te bekijken. Er zijn meerdere redenen voor het verrichten van dit onderzoek, maar de belangrijkste is geelzucht. Een afwijking bij de alvleesklier kan ervoor zorgen dat de afvloed van alvleesklier en galsappen verstopt raakt. Hierbij wordt de huid en het oogwit geel en kan jeuk ontstaan.

ERCP staat voor Endoscopische Retrograde CholangioPancreaticografie. Bij deze procedure, die poliklinisch kan plaatsvinden, kan de galafvloed worden hersteld door een buisje te plaatsen. Het onderzoek wordt uitgevoerd met een ERCP-endoscoop. Dit is een soepele slang van ongeveer één centimeter doorsnee waarin een mini-camera zit. De arts brengt deze scoop in uw keel en vraagt u te slikken. Bij het inbrengen en het verdere onderzoek houdt u voldoende ruimte in uw keelholte over om normaal te kunnen ademen.

Na passage van de slokdarm en de maag komt de endoscoop in de twaalfvingerige darm. Op het punt waar de galwegen en de alvleesklier-afvoergang in de darm uitkomen, blijft de tip van de ERCP-scoop enige tijd liggen. Via de scoop wordt een dun slangetje opgeschoven waarmee contrastvloeistof in de galwegen kan worden gespoten. Hierdoor is het mogelijk de galwegen met behulp van röntgen in beeld te brengen. Soms is het nodig de uitgang (Papil van Vater) van de galwegen met behulp van een klein sneetje (papillotomie) te verwijden. Hierdoor kan een buisje (stent) in de galwegen worden geplaatst.

Het buisje zorgt ervoor dat de galweg open blijft en niet wordt dichtgedrukt door de tumor. De geelzucht en de jeuk zullen hierna langzaam verdwijnen. Wanneer het buisje verstopt raakt, treedt er meestal weer geelzucht op. Dit kan gepaard gaan met koorts. Het buisje kan bijna altijd worden vervangen door een nieuw exemplaar. Dit gebeurt weer via een endoscopie op de polikliniek. Wissel van de stent moet meestal iedere 6-8 weken plaatsvinden.

Een ERCP is over het algemeen een veilig onderzoek. Toch kunnen er complicaties optreden. Een luchtweginfectie of een longontsteking kan het gevolg zijn van het zich verslikken in de maaginhoud. Bij het gebruik van een slaapmiddel of pijnstilling kunnen er incidenteel ademhalingsproblemen en hartfunctiestoornissen optreden. Door het inspuiten van contrastvloeistof kunnen de alvleesklier en de galwegen ontstoken raken. Daarnaast kan een perforatie van de darm optreden.

Chemotherapie

Indien de kanker is uitgezaaid, kan een operatie geen verbetering meer bieden. Bij meer dan tweederde van de patiënten is de ziekte al zo ver gevorderd, dat genezing niet meer mogelijk is. In overleg met de medisch oncoloog kan dan worden gekozen voor een levensverlengende behandeling met chemotherapie. Gemcitabine (GemzarTM) geeft mogelijk iets verbetering van kwaliteit van leven.

Reacties zijn gesloten.