Bel voor een afspraak:
088 75 569 01
call AFSPRAAK MAKEN?
BEL : 088 75 569 01

21 Maart 2019 Informatiebijeenkomst alvleesklieraandoeningen (pancreas) in UMC Utrecht

Het UMC Utrecht, Meander Medisch Centrum in Amersfoort en het St. Antonius Ziekenhuis Utrecht/Nieuwegein werken vanaf 1 april 2017 samen voor de behandeling van tumoren in de maag/slokdarm en lever/galwegen/alvleesklier. Ook het Diakonessenhuis en Ziekenhuis Rivierenland participeren actief in deze samenwerking. Voor de vaak complexe behandeling van deze tumoren hebben de drie ziekenhuizen het Regionaal Academisch Kankercentrum Utrecht (RAKU) opgericht. Het RAKU-specialistenteam voor tumoren en aandoeningen van de lever, galwegen en alvleesklierklier (het HPB-team) voert één van de grootste en innovatiefste praktijken op dit gebied in Nederland.

 

Tijdens de informatiebijeenkomst speciaal over de behandeling van alvleesklierkanker en alvleeskliercysten vertellen de zorgverleners u meer over chirurgie, chemotherapie en het leven met alvleesklierkanker en alvleeskliercysten. Er is ruim gelegenheid voor het stellen van vragen tijdens de ‘speeddate’.

Datum en tijd Donderdag 21 maart 2019 van 13:00 – 15:15 uur

Adres Auditorium in het UMC Utrecht

Heidelberglaan 100

3584 CX Utrecht

Aanmelden www.umcutrecht.nl/infomiddag_alvleesklierkanker

Of per post: Regionaal Academisch Kankercentrum Utrecht

t.a.v. Nicoline Heemskerk Huispostnummer Q.05.4.38 Antwoordnummer 8419 3500 VW Utrecht

Uw aanmelding is tevens een plaatsreservering en wordt door ons niet schriftelijk bevestigd. Mocht u onverhoopt verhinderd zijn dan ontvangen wij graag een afmelding.

 

Programma

12:45 uur Ontvangst met koffie en thee

13:00 uur Welkom Dr. Robert Verdonk, Maag-Darm-Lever arts

13:10 uur Robotoperaties: afwijkingen aan de alvleesklier Prof. dr. Quintus Molenaar, chirurg

Robotchirurgie heeft een razendsnelle ontwikkeling doorgemaakt. Binnen het RAKU worden jaarlijks ruim 45 van de 120 alvleesklieroperaties met de robot uitgevoerd. Dit lijkt niet veel, maar toch is het RAKU één van de grootste behandelcentra die deze techniek toepast in Nederland. Hoe werkt de robot en wat heeft de patiënt er aan? Dr. Molenaar geeft hier op boeiende wijze antwoord op.

13:25 uur Voeding en vertering Annemarie Roele en Petra Roza – van Os, verpleegkundig specialisten

Goede voeding is belangrijk. Bij een afwijking in de alvleesklier of na een operatie aan de alvleesklier kunnen de vertering en opname van voedsel minder goed zijn met als gevolg een verslechterende voedingstoestand. Alvleesklierenzymen in de vorm van capsules kunnen helpen de vertering te verbeteren. Tijdens deze sessie wordt besproken waaraan u kunt merken dat de vertering minder goed gaat, wat mogelijke gevolgen zijn en wat er aan gedaan kan worden.

13:40 uur Chemotherapie voor alvleesklierkanker

Dr. Geert Cirkel, internist-oncoloog

Alvleesklierkanker staat bekend als een ziekte die moeilijk te behandelen is met chemotherapie. Gelukkig is er in de afgelopen jaren toch vooruitgang geboekt en zijn de kansen op genezing na operatie toegenomen. Tijdens deze sessie bespreekt dr. Cirkel welke verschillende vormen van behandeling met chemotherapie er beschikbaar zijn. Uiteraard is er ook aandacht voor de bijwerkingen die hierbij kunnen optreden.

13.55 uur Pauze: Speeddate en Informatiemarkt

Tijdens de pauze kunt u vragen stellen aan de zorgverleners. Zij gaan graag met u in gesprek. Ook kunt u de verschillende informatiekramen bezoeken.

14.30 uur Fysiotherapie: op weg naar herstel na een alvleesklieroperatie

Liesbeth Raymakers, fysiotherapeut

Een grote buikoperatie vraagt veel van het lichaam. Wat kunt u zelf of met begeleiding van een fysiotherapeut doen om zo goed mogelijk uw veerkracht weer op te bouwen en de eventuele nabehandeling goed te doorstaan? Bewegen is leven! Liesbeth vertelt hier graag meer over.

14:45 uur Psychosociale begeleiding

Claartje van der Kraan, klinisch psycholoog

Claartje van der Kraan is werkzaam bij het Helen Dowling instituut. Zij zal meer vertellen over leven met de diagnose alvleesklierkanker.

15.00 uur Wetenschappelijk onderzoek

Dr. Hjalmar van Santvoort, chirurg

Om de behandeling van aandoeningen van de alvleesklier verder te verbeteren is wetenschap­pelijk onderzoek ontzettend belangrijk. Het RAKU team is daarom leidend in veel landelijk en internationaal onderzoek. In dit overzicht komen alle nieuwste behandeltechnieken voorbij en staat dr. Van Santvoort stil bij wat onderzoek voor de patiënt betekent.

15.15 uur Afsluiting en informatiemarkt

U bent van harte welkom om na afloop van de bijeenkomst de informatiemarkt te bezoeken en met aanwezigen en de sprekers van de middag in gesprek te gaan.

De catering wordt gesponsord door de Living With Hope Foundation

 

Praktische informatie

Routebeschrijving Het auditorium bevindt zich in het Q-gebouw. Als u bij de centrale ingang binnen komt, volgt u de borden Q-gebouw. In het Q-gebouw aangekomen volgt u de borden ‘pancreas patiëntenmiddag’

Parkeren U kunt parkeren bij het UMC Utrecht, de kosten hiervan zijn € 1,80 per uur

Kosten Deelname aan deze middag is gratis

Wanneer u specifieke vragen heeft voor ons expertteam kunt u ons mailen: Nicoline Heemskerk: N.E.M.Heemskerk@umcutrecht.nl