In de borst kunnen goedaardige tumoren voorkomen. Deze tumoren behoeven meestal geen behandeling. Wel kunnen deze afwijkingen klachten geven zoals pijn of een zwaar gevoel aan de borst. Sommige goedaardige afwijkingen kunnen kwaadaardig worden, dan moeten de tumoren verwijderd worden.
Hieronder ziet u een overzicht van de verschillende goedaardige tumoren van de Borst. Klikt u op een van de linkjes voor meer informatie.
Mastopathie
Dit is een verzamelnaam voor meerdere goedaardige aandoeningen van de borst. De borst voelt onregelmatig aan en er worden meerdere knobbeltjes, strengetjes en schijfjes gevoeld. Verder kan de borst gespannen aanvoelen en kan er afscheiding uit de tepel zijn. Masthopatie kan in beide borsten tegelijk voorkomen. De belangrijkste klachten hierbij zijn pijn, regelmatig cyclusafhankelijk. Na de menopauze kunnen de klachten overgaan. De behandeling is met name symptomatisch gericht op pijnstilling. Een operatie biedt geen oplossing.
Fibroadenoom
Bindweefselknobbel die ontstaat door wildgroei in het bindweefsel. Het omringende weefsel wordt weggedrukt, maar het fibro-adenoom groeit er niet in. Er is geen relatie met kanker. De afwijking is onschuldig en een operatie is niet nodig. Bij pijn of sterke groei kan een operatie worden overwogen.
Intraductaal papilloom
Dit is een goedaardig gezwel van de melkafvoergangen. Dit kan verstopping van de melkafvoergang tot gevolg hebben, waardoor een zwelling ontstaat. Soms is er sprake van (bloederige) afscheiding uit de tepel. In dat laatste geval kan het melkgangetje met het papilloom selectief via een operatie worden verwijderd. Het weefsel wordt daarna onderzocht onder de microscoop.
Ductale hyperplasie
Dit is overmatige groei van de melkafvoergangen. Dit is een goedaardige afwijking die de kans op een kwaadaardige afwijking wel verhoogd.
Scleroserende adenosis
Dit betreft een toename van klierstructuurtjes in de eindvertakkingen van de melkklieren, de zogenaamde lobuli. De nieuwe kliertjes zijn opgebouwd uit normale goedaardige cellen. Dit gaat samen met toename van fibreus weefsel eromheen, sclerose genoemd. Meestal wordt deze diagnose gesteld wanneer er weefsel onderzoek is gedaan van kalkspatjes gezien op een borstfoto. Deze aandoening is onschuldig en een operatie is niet nodig.
Phyllodes tumor
Dit is een zeldzame tumor (1% van alle borsttumoren). Ze komen vooral bij vrouwen voor en zelden bij mannen. Er bestaat een kwaadaardige variant en een goedaardige variant. De kwaadaardige variant komt bij 2 op 1 miljoen vrouwen per jaar voor. Meestal gaat het om een zachte, beweeglijke, goedaardige massa die het omringende weefsel wegdrukt maar er niet ingroeit. Vaak betreft het grote (>5cm) tumoren.
Deze tumoren zaaien in principe niet uit naar de lymfklieren. Er zijn verschillende vormen. De kwaadaardige vormen kunnen wel uitzaaien naar andere organen (zoals long) via de bloedbaan. Meestal betreft het gelukkig een minder kwaadaardige vorm. Van groot belang is de tumor met een goede marge normaal weefsel te verwijderen. De phyllodes tumor heeft namelijk de eigenschap in een hoog percentage terug te keren lokaal in de borst. Behandeling kan plaats vinden door operatie waarbij de tumor lokaal wordt verwijderd. In een enkel geval is een borstamputatie nodig.
Mastitis
Dit betekent letterlijk borstontsteking. Het betreft een ontsteking van de melkafvoergangetjes, soms in combinatie met een ontsteking van het daartussen gelegen klierweefsel. De borst is gezwollen, rood en pijnlijk vaak gepaard gaande met koorts.
Vet necrose
Deze aandoening kan ontstaan na een verwonding of operatie van de borst. Het vetweefsel in de borst sterft af en vormt een knobbel.
Kwaadaardige tumoren borst
De meest voorkomende kwaadaardige aandoeningen van de borst ontstaan in de melkafvoergangetjes. Deze tumoren zijn dan vaak te zien op het mammogram. De minder voorkomende kwaadaardige tumoren ontstaan in de melkklier zelf, deze tumoren zijn vaak moeilijker te zien op het mammogram of de echografie, ook zijn ze vaak minder goed te voelen.
Hieronder ziet u een overzicht van de verschillende kwaadaardige tumoren van de borst. Klikt u op een van de linkjes voor meer informatie.
Ductaal carcinoma in situ
Zeer vroeg stadium van kanker die ontstaat in de melkafvoerbuisjes (vandaar de naam ductaal). Het is niet- invasief dat betekent dat het zich nog niet buiten de melkafvoerbuisjes verspreidt heeft en het kan nog niet naar de lymfeknopen uitgezaaid zijn. Als het niet behandeld wordt kan het zich ontwikkelen naar een invasieve kanker. De behandeling bestaat uit een borstsparende operatie gevolgd door bestraling.
Lobulair carcinoma in situ
Lobulair carcinoma in situ (LCIS) is een niet- invasief gezwel dat ontstaat in een melkklier en (nog) niet buiten de grenzen ervan groeit. Het zal ook nog niet naar de lymfeknopen uitzaaien.
Ductaal carcinoom
Kanker van de melkafvoerbuisjes die buiten de grenzen van het melkafvoergangetje groeit en in omringend weefsel. Dit is de meest voorkomende vorm van borstkanker. Het voelt aan als een harde knobbel en heeft de neiging uit te zaaien naar de lymfknopen van de oksel of het borstbeen. Deze vorm van borstkanker heeft de slechtste prognose.
Lobulair carcinoom
Kanker die ontstaat in de borstkliertjes en groeit buiten de grenzen van borstkliertjes. Ze veroorzaken meestal een algemene zwelling van borst in plaats van een knobbeltje. Zij vormen 5-10% van alle borstkanker. Omdat het wat meer verspreid door de borst groeit wordt het vaak wat later ontdekt. Ook deze vorm van kanker kan uitzaaien.