Bel voor een afspraak:
088 75 569 01
call AFSPRAAK MAKEN?
BEL : 088 75 569 01

Borst / Breast

De borsten van een vrouw zijn een secundair geslachtskenmerk. Naast het voeden van kinderen hebben borsten ook een sexuele functie. De borsten (mammae in het Latijn) bestaan uit melkklierweefsel, vetweefsel en bindweefsel. Beide borsten hebben bovendien een uitloper van borstweefsel naar de oksel, dat is de zogenaamde uitloper van Spense. Mannen hebben ook borsten, echter veel minder borstweefsel dan vrouwen.

de Borst

de Borst

De borsten worden ingedeeld in 4 kwadranten: links boven, links onder, rechts boven en rechts onder van de tepel. Tijdens en vlak na de zwangerschap produceert het melklierweefsel melk dat via de melkafvoerbuisjes naar de tepel gaat waar de baby kan drinken. De borst ligt op 2 spieren: de musculus pectoralis major (de grote borstspier) en de musculus pectoralis minor (de kleine borstspier). Deze spieren zijn betrokken bij het bewegen van de schouders en armen.

Anatomie van de borst

De borst bestaat uit klierweefsel, bindweefsel, vetweefsel, bloedvaten en lymfevaten. Het klierweefsel ligt over de grote borstspier en strekt zich uit vanaf de 2e tot ongeveer de 6e rib en van het borstbeen tot aan het voorste deel van de oksel. Het klierweefsel bestaat uit 12 tot 20 kegelvormige melklobjes en elk melklobje heeft een eigen afvoergang naar de tepel.