Bel voor een afspraak:
088 75 569 01
call AFSPRAAK MAKEN?
BEL : 088 75 569 01

Darm / Intestine

Hier vindt u alle informatie met betrekking tot operaties aan de Darm.

Anatomie van de darm

Anatomie van de darm

Anatomie en functie van de darm
De darm begint direct na de maag. Het eerste deel heet twaalfvingerige darm (duodenum), genoemd naar de lengte die ongeveer 12 vingers lang is. Hierin komen de galwegen en alvleesklier uit, die gal en alvleeskliersappen in de darm brengen wat van belang is voor de vertering van vetten en eiwitten. De twaalfvingerige darm gaat over in de dunne darm die ongeveer 4-5 meter lang is (jejunum eerste deel en ileum laatste deel). De dunne darm gaat over in de dikke darm (colon). Op de overgang zit een klep die voorkomt dat darminhoud van de dikke darm naar de dunnedarm teruggaat.

De dikke darm bestaat uit 5 delen:
1. De blinde darm (coecum) bevindt zich rechts onder in de buik en vormt het begin van de dikke darm. Aan de blinde darm zit het wormvormig aanhangsel (appendix vermiformis). Dit is de eigenlijke dikke darm en is het grootste deel.
2. Aan de rechterzijde van de buik loopt het opstijgende deel (colon ascendens) tot aan de lever.
3. Ter hoogte van de lever is een bocht naar links (flexura hepatica) en gaat het over in het dwarslopende deel (colon transversum).
4. Aan de linker zijde van de buik ter hoogte van de milt is er opnieuw een bocht (flexurea lienalis) en gaat het dwarslopende deel over in het dalende deel van het colon (colon descendens).
5. Het dalende deel van het colon gaat over in het s-vormige deel (sigmoïd).

Het s-vormige deel gaat over in de endeldarm (rectum). De endeldarm is het laatste deel van de dikke darm, is ongeveer 20 cm lang en eindigt met de sluitspier (anus). De totale lengte van de dikke darm is ongeveer anderhalve meter. De dikke darm ligt in de buikholte. De buikholte is aan de binnenzijde bekleed met het buikvlies (peritoneum). Het grootste deel van de dikke darm wordt omgeven door dit buikvlies. De endeldarm bevindt zich voor het laatste deel buiten het buikvlies (onder de peritoneale omslagplooi).

De wand van de dikke darm bestaat uit verschillende lagen. Aan de binnenzijde is de dikke darm bekleed met een slijmvlieslaag, waarin klieren aanwezig zijn die slijm afscheiden. De slijmvlieslaag wordt omgeven door een laag van bindweefsel met daarin vele bloedvaten. Om de bindweefsellaag zijn nog 2 spierlagen gelegen. Het grootste deel van de dikke darm wordt aan de buitenzijde omgeven door het buikvlies. In de dunne darm vindt het grootste deel van de spijsvertering plaats. Een deel van het voedsel is daar echter niet verder te verteren en bestaat met name uit vezels, water en verschillende zouten. De laatste fase van de spijsvertering gebeurt in de dikke darm. Een groot deel van de vezels wordt in de dikke darm verteerd door de aanwezige bacteriën. Voedingsstoffen, vocht en zouten worden door het slijmvlies van de dikke darm opgenomen, wat leidt tot indikking en het ontstaan van de ontlasting.