Bel voor een afspraak:
088 75 569 01
call AFSPRAAK MAKEN?
BEL : 088 75 569 01

Centralisatie oncologische chirurgie

Oncology-newsIk hoor in toenemende mate berichten van patiënten die in het buitenland worden geopereerd. Zij hebben zichzelf verwezen naar de centra die zijn gesuperspecialiseerd in de behandeling van bijvoorbeeld levermetastasen, slokdarm- of pancreascarcinoom. Waarom kiezen patiënten voor buitenlandse ziekenhuizen?

Vrijwel altijd omdat die klinieken zich volledig hebben toegelegd op die bepaalde aandoening. Daardoor zijn de stappen in de diagnostiek en behandeling routine geworden en kunnen zij veel efficiënter werken. De operatie wordt uitgevoerd door experts die zich 24/7 bezighouden met de beslismomenten rondom de operatie en het voorkomen en behandelen van eventuele complicaties. Daardoor voeren zij de operatie uit met minder complicaties en een betere oncologische uitkomst, ook al is het probleem wat zij behandelen vaak ingewikkelder. Deze expertise geldt niet alleen voor de chirurg, maar voor het hele team.

In Nederland zijn er wel degelijk centra die zich hebben gesuperspecialiseerd. Door zich toe te leggen op bepaalde onderdelen van de oncologische chirurgie, hebben zij andere onderdelen afgestoten. Op dit moment zijn er nog 25 ziekenhuizen die slokdarmchirurgie verrichten. Het is de verwachting dat er vijf centra overblijven die hoogcomplexe oncologische zorg zullen gaan leveren met allen een hoog volume. Dit past goed in de wens om patiëntgericht de zorg te optimaliseren.

In het buitenland werden al eerder dergelijke stappen ondernomen. In Engeland is de zorg van patiënten met slokdarm/maag-, pancreas- en levermaligniteiten geconcentreerd in centra die minimaal een populatie van 2 miljoen voorzien. Daarmee is een hoog volume gegarandeerd. In ons land zal binnenkort het kinderoncologisch centrum worden geopend waar alle zorg geconcentreerd is. Daarmee is dit centrum dan direct een speler op wereldniveau. Een heel mooi voorbeeld van het concentreren van hoogcomplexe laagvolumezorg.

Prof. dr. R. van Hillegersberg,
lid adviesraad ONI/HNI