Bel voor een afspraak:
088 75 569 01
call AFSPRAAK MAKEN?
BEL : 088 75 569 01

Onderzoeken

Om de behandeling van tumoren in de lever te verbeteren vindt voortdurend onderzoek plaats naar nieuwe technieken en behandelingsmethoden. Onderzoek gebeurd onder andere op weefsel en cellen. In het UMC Utrecht wordt tevens weefsel en bloed verzameld van patiënten die een behandeling ondergaan voor levertumoren.

De groei van een kankergezwel is erg ingewikkeld. Er zijn vele factoren en cellen in de tumor aanwezig die een rol spelen bij de groei en eventuele uitzaaing van de tumor. Het is daarom belangrijk om zoveel mogelijk informatie te verzamelen over de eigenschappen van factoren en cellen in het bloed/weefsel bij patiënten met kanker.

Een klinische studie is een studie die wordt uitgevoerd bij patiënten onder strikt toezicht. Een klinisch onderzoek kan worden uitgevoerd om bestaande operatietechnieken of medicijnen met elkaar te vergelijken of om te testen of de methode van behandeling veilig genoeg is om beschikbaar te stellen aan alle patiënten.

Hieronder ziet u een overzicht van actuele onderzoeken die momenteel plaatsvinden.

Hepatica studie (Klinische studie)

Voor wie: patiënten die een operatie (hebben) ondergaan voor uitzaaiingen in de lever naar de dikke darm. De studie loopt in 20 verschillende ziekenhuizen in Nederland. Deze studie onderzoekt of een bloedvatremmer toegevoegd aan chemotherapie na de operatie van colorectale levermetastase de ziektevrije overleving verlengt.

Ga voor meer informatie naar de website van het Hepatica onderzoek .

Prima studie (Klinische studie)

Voor wie: patiënten die een behandeling ondergaan met radiofrequente ablatie voor colorectale levermetastasemen. Bij deze behandeling worden tumoren vernietigd door verhitting. Het doel van deze studie is te onderzoeken of het selectief afklemmen van de poortader (Portale Pringle Manoeuvre) de kans op het terugkomen van kanker kan verkleinen in vergelijking tot het afklemmen van de gehele bloedtoevoer naar de lever.

Leverdatabase (Klinische studie)

Voor wie: alle patiënten die geopereerd worden voor een kwaadaardige tumor in de lever. In het UMCU wordt weefsel en bloed verzameld bij patiënten die geopereerd worden aan tumoren in de lever. Dit is geen specifiek onderzoek maar omdat de groei van een kankergezwel erg ingewikkeld is en er veel factoren bij zijn betrokken willen onderzoekers zoveel mogelijk informatie verzamelen. In het UMC Utrecht wordt elke patiënt verzocht om extra bloed en weefsel af te staan voor onderzoek. Vaak gebeuren deze bloedafnames tijdens de operatie zodat de patiënt er weinig last van heeft.

K-ras in tumor metastasen (Lopend onderzoek)

K-ras in een gen betrokken bij tumorvorming en gemuteerd in 35% van alle dikke darm tumoren. Dit gemuteerde gen speelt een grote rol in de vorming van lever metastasen.

Remmer uitgroei van tumoren na chirurgie (Lopend onderzoek)

Veel patiënten krijgen snel de ziekte terug naar recurrence van de ziekte. Er is veel onderzoek naar de terugkeer van de ziekte na operatie. Wat gebeurt er tijdens een operatie met de tumorcellen die mogelijk achter blijven.

Reacties zijn gesloten.