Bel voor een afspraak:
088 75 569 01
call AFSPRAAK MAKEN?
BEL : 088 75 569 01

Lever / Liver

Anatomie van de lever

Anatomie van de lever

De lever is de grootste klier van het menselijk lichaam (ongeveer 1½ kg). Hij ligt rechts boven in de buik, direct onder het middenrif en wordt beschermd door de onderste ribben.

De lever is een belangrijke opslagplaats voor voedingsstoffen en maakt stollingsfactoren, nodig om het bloed te stelpen en gal voor de vertering van vetten. Tevens maakt de lever giftige stoffen zoals geneesmiddelen onschadelijk. De lever heeft slechts 30% van zijn volume nodig om goed te kunnen functioneren na een operatie.

Anatomie en functie van de lever

De lever in segmenten

De lever in segmenten

De lever bevindt zich rechts boven in de buik, net onder het middenrif en weegt ongeveer 1,5 kg. Volgens de klassieke anatomie wordt de lever onderverdeeld in een rechter en een linker leverkwab. Daarnaast kan de lever ook onderverdeeld worden in acht zogenaamde segmenten.

Deze segmentele onderverdeling is gebaseerd op de gescheiden bloedvoorziening van elk segment (zie Chirurgie). De lever wordt van bloed voorzien door middel van de leverslagader (30%) en de poortader (70%). De leverslagader brengt zuurstofrijk bloed naar de lever. Het bloed in de poortader is afkomstig van de darmen en bevat dus veel voedingsstoffen, maar is zuurstofarm.

De lever heeft verschillende functies. Een belangrijke functie is de produktie van gal, dat zorgt voor een betere opname van vetten in de darm. Via de gal worden ook zouten en afbraak producten van bloed (bilirubine) naar de darm afgevoerd. Via de galgangen in de lever wordt de geproduceerde gal opgeslagen in de galblaas. Ook produceert de lever belangrijke eiwitten die het lichaam nodig heeft. Hieronder vallen onder andere cholesterol, eiwitonderdelen voor hemoglobine (de stof die de zuurstof in het bloed vervoert), eiwitten die nodig zijn voor de stolling van het bloed en afweerstoffen. Daarnaast wordt in de lever ook glycogeen opgeslagen, een belangrijke brandstof voor vele processen in het lichaam.