Bel voor een afspraak:
088 75 569 01
call AFSPRAAK MAKEN?
BEL : 088 75 569 01

Tumoren


Goedaardige tumoren
Een goedaardige tumor is een zwelling van tumorcellen die langzaam groeit en op zijn plek blijft. De cellen zullen zich dus niet verspreiden naar organen op afstand. In totaal is slechts 3% van alle maagtumoren goedaardig. De twee belangrijkste goedaardige tumoren zijn de maagpoliep en het leiomyoom. Door op onderstaande links te klikken komt u hier meer over te weten.

Maagpoliep

Maagpoliep

Maagpoliep

Een maagpoliep is een steelvormige uitgroei van de maagwand aan de kant van de maagholte. Maagpoliepen zijn zeldzaam. Meestal hebben patiënten met maagpoliepen al jarenlang last van maagontsteking (gastritis). Door de langdurige irritatie van het maagslijmvlies ontstaat overmatige groei en wordt een poliep gevormd. Maagpoliepen komen voornamelijk voor bij mensen met een oudere leeftijd (70+) en worden twee keer zo vaak gevonden bij mannen als bij vrouwen. Het is belangrijk om te weten dat een maagpopliep niet kwaadaardig kan worden, maar wel gezien wordt bij mensen die ook een kwaadaardige maagtumor hebben.

Leiomyoom

Leiomyoom

Leiomyoom

Leiomyomen zijn zeldzame goedaardige tumoren die uitgaan van het spierweefsel van de maagwand. Ze veroorzaken pas klachten als ze groot geworden zijn en een deel van de maag afsluiten of leiden tot maagzweren. Vaak worden deze tumoren al voordat ze klachten veroorzaken bij toeval gevonden. Dit gebeurt bij een kijkslangonderzoek of een CT-scan die voor een andere klacht gemaakt wordt. Een biopt geeft vaak onvoldoende informatie over de aard van de tumor, omdat een leiomyoom relatief diep gelegen is. De behandeling bestaat uit het verwijderen van de tumor door middel van een kijkslangonderzoek of een kijkoperatie.


Kwaadaardige tumoren
Kenmerken van kwaadaardige tumoren zijn de snelle groei, doorgroei van tumorcellen in de omgeving en het verspreiden van tumorcellen naar andere organen en weefsels. 97% van alle tumoren van de maag zijn kwaadaardig. De verschillende soorten staan hieronder vermeldt. Als u hier meer over wilt weten, kunt u op de onderwerpen klikken.

Maagcarcinoom

Maagcarcinoom

Maagcarcinoom

De meest voorkomende kwaadaardige tumor van de maag is het adenocarcinoom. Deze vorm van kanker groeit vanuit kliervormige cellen van de maag. In Nederland wordt per jaar bij ongeveer 2.000 patiënten de diagnose maagkanker gesteld. Maagkanker is zeer agressief en neemt wereldwijd de tweede plaats in van sterfte aan kanker.

Risicofactoren voor het ontstaan van het maagcarcinoom zijn roken, alcohol gebruik en een dieet met een gebrek aan vitaminen en fruit. Daarnaast verhoogt infectie met de bacterie H. pylori de kans op het ontwikkelen van maagkanker.

“Mucosa-geassocieerd lymfoid weefsel” -lymfoom (MALT-lymfoom)

MALT-lymfoom

MALT-lymfoom

Het “mucosa-geassocieerd lymfoid weefsel” -lymfoom (MALT-lymfoom) is een kwaadaardige tumor die uitgaat van de afweercellen van de maag (meestal B cellen). Mensen met een bacteriele H. pylori infectie of een immuunstoornis hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van deze tumor.

Deze tumor geeft aspecifieke klachten, zoals misselijkheid, pijn in de bovenbuik en verminderde eetlust. Naarmate de tumor groeit, zullen klachten van gewichtsverlies en (bloed) braken optreden.

De behandeling van een MALT-lymfoom bestaat uit het uitroeien van de bacterie (H. Pylori) die de infectie veroorzaakt. Daarnaast wordt meestal een operatie uitgevoerd om de tumor te verwijderen. Indien de tumor is uitgezaaid, wordt er chemotherapie en radiotherapie gegeven.

Carcinoid

Het carcinoid van de maag is een zeldzame tumor die uitgaat van hormoon producerende cellen. Het is een langzaam groeiende tumor die vaak klachten geeft. Naast pijn en bloedarmoede heeft ongeveer één op de tien mensen met een carcinoid last van het carcinoid syndroom. Dit is een verzamelnaam voor diarree, rood aanlopen in het gezicht en benauwdheid door het samenknijpen van de luchtwegen. Dit syndroom wordt veroorzaakt door de stoffen die het carcinoid produceerd. Het carcinoid wordt verwijderd door middel van een kijkslang procedure of een operatie, afhankelijk van de grootte. In sommige gevallen is de tumor zo ver gegroeid dat een deel van de maag ook wordt verwijderd.

Gastro-intestinale strumatumoren (GIST)

GIST

GIST

Een andere zeldzame vorm van maagkanker is GIST. Dit is een tumor die gevormd wordt door cellen uit het bindweefsel van de maag. Veelal worden deze tumoren pas in een laat stadium gevonden. Soms is er sprake van een toevalsbevinding bij een kijkslangonderzoek of CT-scan voor andere klachten. Kenmerkend voor GIST is de agressiviteit. Meestal heeft een patiënt meerdere tumoren en daarnaast een relatief hoge kans op uitzaaiingen op afstand. GIST zal operatief verwijderd worden.

Leiomyosarcoom

Het leiomyosarcoom van de maag is zeer zeldzaam. Het groeit vanuit het gladde spierweefsel van de maagwand. Deze tumor dient ook operatief verwijderd te worden. Indien dit door de agressiviteit van de tumor niet mogelijk is, kan chemotherapie gegeven worden.

Reacties zijn gesloten.