De gouden standaard om de diagnose schildklierkanker te stellen is echografie van de hals. Met de echo wordt door middel van geluidsgolven de schildklier en de knobbel in de schildklier in beeld gebracht. Als de knobbel groter is dan 1 centimeter of als de knobbel er verdacht uit ziet worden door middel van een dunne naald enkele cellen voor onderzoek gehaald (dit heet een punctie). Deze cellen worden door de microscoop bekeken. In een groot deel van de gevallen kan dan worden vastgesteld of u wel of geen schildklierkanker heeft. In een deel van de patiᅢᆱnten zal de punctie echter herhaal moeten worden om een diagnose te stellen en soms lukt het ook dan niet om een diagnose te stellen.
Als de diagnose bij herhaling niet gesteld kan worden met de punctie kan er besloten worden de helft van de schildklier waarin de knobbel zit met een operatie te verwijderen. In de knobbel en de schildklier niet te groot zijn, kan deze operatie in het UMCU (als enige in Nederland) met behulp van de robot via de oksel. Met deze unieke operatie techniek wordt een potentieel ontsierend litteken in de hals voorkomen.
Tijdens de echo van de hals wordt er ook gekeken of er vergrote lymfeklieren in de hals zijn. Indien dit het geval is, worden ook hier pucties van genomen om te onderzoeken of het om uitzaaiingen van de schildklierkanker bestaat.