De schildklier is een vlindervormig orgaan dat voor de luchtpijp onder in de hals ligt. De functie van de schildklier is het produceren van schildklierhormonen. Onder invloed van een signaal uit de hersenen wordt de schildklier aangezet om deze hormonen te produceren en af te geven aan het bloed. De schildklier maakt drie hormonen: trijoodthyronine (T3), thyroxine (T4) en calcitonine. Belangrijkste bouwstof voor de aanmaak van T3 en T4 is jodium. In een gezond dieet zit voldoende jodium om de schildklier van bouwstoffen te voorzien.
De hormonen T3 en T4 hebben vele verschillende functies in het lichaam door dat het invloed heeft op de stofwisseling van bijna alle cellen. Als er te weinig hormonen in het lichaam zijn, dan gaat de stofwisseling dus traag en krijg je klachten van obstipatie, vermoeidheid, kouwelijk, lusteloosheid en soms depressiviteit. Als de schildklier te veel hormonen is men juist gejaagd, heeft men last van hartkloppingen, diarree en warmte. De klachten kunnen heel verschillend zijn per patiënt.
Schildklierkanker
De diagnose schildklierkanker wordt per jaar ongeveer 500 keer gesteld in Nederland. Vaak zijn er geen klachten, maar wordt er bij toeval door de patiënt of een arts een knobbel in de schildklier gevoeld. Ook kan het zo zijn dat de afwijking bij toeval wordt gevonden bij een ander onderzoek in het ziekenhuis.
Er zijn vier soorten schildklierkanker: papillair, folliculair, medullair en anaplastisch. Tumoren van het papillaire en folliculaire type zijn zeer goed te behandelen en slechts een klein deel van de patiënten overlijdt aan deze vorm van kanker. Medullair schildklierkanker ontstaat uit de zogenaamde C-cellen en is een agressievere vorm van schilkliderkanker. Het kan een onderdeel zijn van een familiare genetische aandoening. De anaplastische variant van schildklierkanker is zeer agressief en gaat gepaard met een zeer korte overleving nadat de diagnose gesteld is.