Bel voor een afspraak:
088 75 569 01
call AFSPRAAK MAKEN?
BEL : 088 75 569 01

Slokdarm / Esophagus

De slokdarm is een belangrijke verbinding in het spijsverteringskanaal, gelegen tussen de mond en de maag. Het is een buisvormig orgaan dat ligt in de borstholte net voor de wervelkolom. De belangrijkste functie is het transport van voedsel en speeksel vanuit de mond naar de maag. Hiervoor heeft de slokdarm een binnenbekleding met slijmvlies en een omgevende spierlaag. Bij iedere slikbeweging knijpt de slokdarm het eten naar de maag toe.

Anatomie van de slokdarm

Anatomie van de slokdarm

Anatomie
De slokdarm is een onderdeel van het spijsverteringskanaal. Het verbindt de keel met de maag en zorgt voor het transport van eten van de keel naar de maag. De slokdarm bestaat uit een aantal lagen. Van binnen naar buiten zijn dit de slijmvlieslaag en omgevende spierlaag.

Het grootste gedeelte van de slokdarm ligt in de borstholte net voor de wervelkolom. In de buurt van de slokdarm bevinden zich een groot aantal organen, zoals het hart, de luchtpijp, de grote lichaamsader en -slagader en de longen. De slokdarm heeft een uitgebreid netwerk van lymfvaten en lymfklieren rondom dat zich uitstrekt van de hals tot aan de maag.

Tumoren
Er kunnen in de slokdarm tumoren ontstaan in de slijmvlies bekleding en in de spierwand. Kenmerkend is dat klachten pas ontstaan nadat de tumor groot is gegroeid. Dat komt doordat de slokdarm flink kan uitrekken waardoor pas laat slikklachten of pijnklachten ontstaan.

Voor meer informatie over Tumoren bij de slokdarm klik hier