Wat zijn risicofactoren? Hoe zorgen we voor een tijdige diagnose? Is slokdarmkanker te genezen? Wat gebeurt er wanneer geconstateerd is dat u slokdarmkanker heeft? Wat betekent het voor uw leefpatroon, bijvoorbeeld met eten en slapen? Hoe belangrijk is een goed contact tussen patiënt en arts? Veel vragen om over van gedachten te wisselen.
Van 23 t/m 27 januari is het Slokdarmkankerweek. De hele week zijn er voorlichtingsactiviteiten. Een deel richt zich op slokdarmkankerpatiënten en hun naasten. Maar ook voor het algemene publiek is het van belang meer te weten over deze ziekte.
Het UMC Utrecht en de SPKS, Stichting voor patiënten met kanker aan het spijsverteringskanaal, hebben in januari 2011 samen de 1e slokdarmkankerweek georganiseerd en gaan dit nu een jaarlijks karakter geven. Jaarlijks zal gedurende de laatste week van januari iedere dag op een speciale manier extra aandacht gegeven worden aan slokdarmkanker. Op de website van het UMCU kan u hier meer lezen.
Wist u dat…
- – Jaarlijks ruim 1900 mensen in Nederland slokdarmkanker krijgen? En dit aantal de komende jaren alleen maar zal toenemen?
- – Slokdarmkanker meer voorkomt bij mannen dan bij vrouwen?
- – Het UMC Utrecht voor de tweede keer een slokdarmkankerweek organiseert? Zie onderstaand voor het programma.
- – Het UMC Utrecht al jaren een speciaal spreekuur heeft voor patienten met (verdenking op) slokdarmkanker waarbij een heel team van zorgverleners is betrokken?
- – Wij het enige ziekenhuis in Nederland zijn die bij het opereren van slokdarmkanker gebruik maakt van een operatierobot? En er hierdoor niet alleen minder kans is op infectie en pijn, maar het herstel ook sneller verloopt?
- – Onze patienten met slokdarmkanker in de hele fase van de behandeling een vaste contactpersoon hebben voor al hun vragen?
Programma slokdarmkankerweek 23-27 januari
Maandag 23 – Publiekslezing slokdarmkanker
Chirurg Richard van Hillegersberg neemt u tijdens deze avond mee van het ontstaan van slokdarmkanker naar de mogelijkheden op het gebied van diagnose en behandeling.
Een expertpanel is aanwezig om uw vragen te beantwoorden:
- Richard van Hillegersberg, hoogleraar oncologische chirurgie
- Peter Siersema, hoogleraar maag-, darm- en leverziekten
- Martijn Lolkema, internist oncoloog
- Onne Reerink, radiotherapeut oncoloog
- Carlo Schippers, verpleegkundig specialist
De echtgenote van de aan slokdarmkanker overleden schrijver Martin Bril komt een hoofdstuk voorlezen uit zijn boek ‘Het evenwicht’. Het boek is de hele maand januari verkrijgbaar in de cadeauwinkel van het UMC Utrecht.
Ook is het mogelijk om uw persoonlijke vraag te bespreken met zorgverleners op de informatiemarkt. Diverse experts op het gebied van behandeling, voeding, kanker en werk, en sport voor kankerpatiënten zowel voor als na de intensieve behandeling, zullen aanwezig zijn om uw vragen te beantwoorden.
Informatie over de publiekslezing en een aanmeldformulier vindt u hier.
Maandag 23 – Informatiestand UMC met uitdelen bananen
’s Middags van 12.00-15.00 uur staat er een informatiestand bij de hoofdingang van het UMC Utrecht en worden er bananen uitgedeeld om aandacht te vragen voor slokdarmkanker (bananen werken maagzuurremmend)
Dinsdag 24 – Informatiemiddag afdeling Endoscopie
Met o.a. uitleg over maagonderzoek en filmpjes van binnenin een slokdarm en maag. Aanmelden kan per e-mail bij Ieteke van Brakel, i.vanbrakel@umcutrecht.nl
Programma:
15.30 | Ontvangst |
16.00 – 16.30 | MDL arts in opleiding Philip Bos vertelt over endoscopische onderzoeken en behandelingen |
16.30 – 16.50 | Verpleegkundigen Maney Chan en Ieteke van Brakel vertellen over voedingscatheters |
16.50 – 17.15 | Rondleiding op de afdeling Endoscopie en mogelijkheid om vragen te stellen |
Woensdag 25 – Informatiestand voeding bij de poli
Uitwisseling recepten voor en door patiënten met slokdarmkanker.
Donderdag 26 – Uitzending RTV Utrecht
Filmpje waarin een patiënt wordt gevolgd tijdens de preoperatieve chemo met in de studio dr. Martijn Lolkema, internist-oncoloog.
Vrijdag 27 – live volgen slokdarmoperatie
Chirurg Richard van Hillegersberg opereert een patiënt met slokdarmkanker met hulp van de operatierobot. Het UMC Utrecht is het enige ziekenhuis in Nederland die deze operaties met hulp van een robot uitvoert. De operatie is van 10.30 tot 11.30 uur live via internet te volgen.
Op deze pagina komt binnenkort een link naar de website waar de operatie live via internet te volgen is. De operatie is voor medewerkers van het UMC Utrecht live te volgen in de blauwe collegezaal.
Publiekslezing Slokdarmkanker 23 januari 2012
In de Slokdarmkankerweek verzorgt het UMC Utrecht Cancer Center een lezing over slokdarmkanker en de behandeling van deze ziekte. Informatie in begrijpelijke taal! De lezing richt zich op patiënten en hun naasten, en op ieder ander die geïnteresseerd is.
Chirurg Richard van Hillegersberg neemt u tijdens deze avond mee van het ontstaan van slokdarmkanker naar de mogelijkheden op het gebied van diagnose en behandeling. Een expertpanel is aanwezig om uw vragen te beantwoorden. Ook is het mogelijk om uw persoonlijke vraag te bespreken met zorgverleners op de informatiemarkt. De echtgenote van de aan slokdarmkanker overleden schrijver Martin Bril komt een hoofdstuk voorlezen uit zijn boek. Het boek is de hele maand januari verkrijgbaar in de cadeauwinkel van het UMC Utrecht.
Programma:
19.00 uur | Ontvangst |
19.30 uur | Slokdarmkanker onder de loep, professor Richard van Hillegersberg |
19.50 uur | Expertpanel met stellingen |
20.15 uur | Voorlezen uit ‘Het evenwicht’ door Anneke Stehouwer, echtgenote van de aan slokdarmkanker overleden schrijver Martin Bril |
20.30 uur | Pauze |
20.45 uur | Informatiemarkt en mogelijkheid om vragen te stellen aan een team van experts |
21.30 uur | Einde |
Kosten: geen
Locatie: UMC Utrecht, locatie AZU (wegwijzers naar het symposium vindt u in de hal van het UMCU)
Een aanmeldingsformulier is hier beschikbaar.