Bel voor een afspraak:
088 75 569 01
call AFSPRAAK MAKEN?
BEL : 088 75 569 01

Behandeling

SlokdarmkankerWanneer slokdarmkanker in een heel vroeg stadium wordt ontdekt en beperkt is tot het slijmvlies kan in sommige gevallen het gebied worden verwijderd via een kijkslang (scopie) door de mond. De meeste vormen van slokdarmkanker worden in een laat stadium gevonden. In dat geval is de meest effectieve behandeling is een operatie waarbij de slokdarm en de lymfeklieren rondom wordenverwijderd. Er wordt dan een nieuwe slokdarm gemaakt van de maag. Deze behandeling wordt vaak gecombineerd met chemotherapie.

Een operatie is niet meer mogelijk als er uitzaaiingen zijn ver buiten de slokdarm of als de tumor in de omgeving is ingegroeid. In die gevallen kunnen de slikklachten worden verholpen door bestraling of het plaatsen van een buisje (stent) in de slokdarm op de plek van de tumor. Bij uitzaaiingen ver buiten de slokdarm is chemotherapie soms mogelijk. Als na een operatie de slokdarmkanker terugkeert, is in sommige gevallen chemotherapie mogelijk.

Klik voor meer informatie over de behandelingsmogelijkheden op een van de onderstaande links.

Robot kijkoperatie

Slokdarm.da_Vinci_Robot_SystemIn sommige ziekenhuizen is het mogelijk om een kijkoperatie te ondergaan. Hierbij worden enkele kleine openingen in de borstkas en de buik gemaakt, waarna een camera via een kijkbuisje in het lichaam wordt ingebracht. Door de andere openingen worden operatie-instrumenten ingebracht. Via deze kleine openingen kan dan worden geopereerd. Het grote voordeel is dat er geen grote snee in de borstkas of de buik gemaakt hoeft te worden. Hierdoor hebt u na de operatie minder pijn. Ook zijn de littekens veel kleiner dan na een open benadering.

In het Universitair Medisch Centrum Utrecht worden kijkoperaties als enig centrum in Nederland uitgevoerd met behulp van een robotsysteem. Hierbij bestuurt de chirurg de operatierobot. Het grote voordeel van de robot is, dat operaties nauwkeuriger uitgevoerd kunnen worden. Hierdoor zou de tumor mogelijk beter weggehaald kunnen worden.

Lees voor meer informatie het artikel ‘Nieuwe kijkoperatie voor slokdarmkanker met de robot ‘.

U kunt ook een video bekijken van deze behandeling.

Operatie via de borstholte

Bij deze operatie worden de buik, de borstkas en de hals opengemaakt. Deze methode wordt gebruikt bij tumoren die in de slokdarm liggen. Een voordeel is dat hiermee ook de lymfklieren langs de gehele slokdarm kunnen worden verwijderd. Het is bekend dat uitzaaiingen over het hele traject kunnen voorkomen.

Operatie via de buik

Bij deze operatie worden alleen de buik en de hals opengemaakt. De borstkas hoeft dus niet geopend te worden. Deze methode wordt alleen gebruikt bij tumoren die laag in de slokdarm groeien. Een voordeel van deze benadering is dat met name de complicaties van de long minder zijn dan de methode via de borstkas. Een nadeel is dat niet alle lymklieren uit de borstkas kunnen worden meegenomen.

Deze operatie wordt vooral gebuikt bij patienten die de operatie via de borstholte niet goed kunnen verdragen.

Scopie

Echo apparaat

Endoscopie

Voorlopercellen van slokdarmkanker of zeer oppervlakkige slokdarmkanker kan met een kijkslang onderzoek (scopie) worden behandeld. Een belangrijk onderdeel is de endochografie, waarbij de diepte van de tumor en mogelijke lymklieruitzaaiingen worden bekeken.

Bij de scopische behandeling wordt het slijmvlies over een traject van enkele cm verwijderd (endoscopische mucosale resectie EMR). Dit is een weinig belastende behandeling.

Het weefsel wordt daarna onderzocht onder de microscoop om te beoordelen of de tumor inderdaad oppervlakkig is. Wanneer en toch diepere groei is, is de kans op lymklieruitzaaiingen te groot en moet als nog een operatieve slokdarm verwijdering plaatsvinden.

Chemotherapie

Echo apparaat

Medicijnen

Bij chemotherapie wordt gebruik gemaakt van celremmende medicijnen (cytostatica). Er zijn verschillende soorten cytostatica. Deze cytostatica kunnen ook op verschillende manieren worden toegediend aan de patiënt, zoals per infuus, per tablet of per injectie.

Meestal wordt chemotherapie voor of na de operatie gegeven. Hiermee wordt de kans om de tumor in het geheel te verwijderen vergroot en wordt de prognose verbeterd.

Chemoradiotherapie

Bestraling (radiotherapie) is een plaatselijke behandeling, waarbij kankercellen geheel of gedeeltelijk vernietigd worden door de straling. Kankercellen verdragen straling slechter dan gezonde cellen. Hierdoor zullen beschadigde kankercellen zich dan ook niet meer kunnen herstellen. Gezonde cellen herstellen zich in het algemeen wel. Meestal wordt radiotherapie voor de operatie gegeven als u meedoet aan wetenschappelijk onderzoek. Vaak wordt dit gecombineerd met chemotherapie (chemoradiatie). Dit is op dit moment de standaard voorbehandeling voor een operatie.

Als na onderzoek blijkt dat u niet geopereerd kan worden, kan u palliatief bestraald worden. Hierdoor wordt geprobeerd de klachten te verminderen. U zult door palliatieve bestraling niet kunnen genezen.

Vooruitzichten na behandeling

Hoe eerder kanker wordt ontdekt, hoe groter de kans op genezing. Doordat slokdarmkanker pas laat klachten geeft, wordt het pas laat ontdekt. Hierdoor kunnen veel patiënten niet meer geopereerd worden. Deze patiënten krijgen dan een behandeling gericht op symptoombestrijding en levensverlenging (palliatieve behandeling).

Vaak wordt bij kanker gesproken over 5-jaarsoverleving. Dit is het percentage patiënten dat na 5 jaar na behandeling nog in leven is. Na curatieve behandeling is de gemiddelde 5-jaarsoverleving 40%. Voor patiënten bij wie de tumor niet is uitgezaaid naar de lymfeklieren kan de 5-jaarsoverleving beter zijn echter, deze percentages zijn berekend voor groepen patiënten. Deze getallen zijn een schatting en zijn niet zomaar naar elke patiënt te vertalen.

Reacties zijn gesloten.