Bel voor een afspraak:
088 75 569 01
call AFSPRAAK MAKEN?
BEL : 088 75 569 01

Video’s

Op deze pagina staan de videos omtrent de slokdarm.

Patient advocate Chris Kerkhof

 

Instructiefilmpje met oefeningen voor patiënten die ze na de slokdarmoperatie kunnen oefenen

Het bovenstaande instructiefilmpje toont oefeningen voor patiënten die ze na de slokdarmoperatie kunnen oefenen.

Dr. Jelle Ruurda in uitzending RTV Utrecht over Robots

We hebben veel respect voor chirurgen, want wat doen die moeilijk werk. Maar er zijn ook dingen die een chirurg beter door een robot laat doen. Bij het UMC in Utrecht gebruikt chirurg Jelle Ruurda zo’n robot. Henk Westbroek gaat kijken hoe dat in z’n werk gaat.

Interview professor Richard van Hillegersberg

Verrassend openhartig interview door Pascal Wijga van hoogleraar Gastro-intestinale Oncologische Chirurgie professor Richard van Hillegersberg, als oncologisch chirurg werkzaam in het Universitair Medisch Centrum, in het kader van zijn sectorwerkstuk 4 TL Mulock ’t Gooi. “Voor een operatie eet ik altijd een krentenbol”

Live slokdarmoperatie op vrijdag 27 januari

Slokdarm-movie Op vrijdag 27 januari 2013 was een deel te volgen van een slokdarmkanker-operatie met behulp van de DaVinci operatierobot.

Afslag UMC – Slokdarmkanker

Een aflevering van afslag UMC over de behandeling van slokdarmkanker. Met behulp van een operatierobot wordt de slokdarm verwijderd. De slokdarm wordt gereconstrueerd met behulp van een buismaag.

Afslag UMC – Slokdarmkanker

Een aflevering van afslag UMC over de behandeling van slokdarmkanker met de nieuwe DaVinci Si operatierobot. Bij de patient wordt de slokdarm verwijderd met behulp van de operatierobot en van de maag wordt een nieuwe slokdarm gemaakt.

Nieuwe operatierobot in gebruik voor slokdarmkanker

Een aflevering van ‘U Gezond’ over de derde generatie van de Da Vinci-operatierobot die het UMC Utrecht recent in gebruik genomen heeft.

In het UMC Utrecht gebruiken chirurgen de operatierobot voor ingewikkelde operaties zoals het verwijderen van de slokdarm of het weghalen van levertumoren. Naast algemeen chirurgen gebruiken in het UMC Utrecht vooral gynaecologisch en urologisch chirurgen de operatierobot. In het UMC Utrecht worden per jaar ongeveer 100 operaties met een operatierobot uitgevoerd.

Voordeel
Prof. dr. Richard van Hillegersberg gebruikt de robot vooral voor slokdarmoperaties. “Het voordeel van de nieuwe robot is dat een collega mee kan kijken tijdens de operatie. We hebben een piloot en een co-piloot. Moeilijke ingrepen kun je samen doen, of je kunt iemand anders de vaardigheden leren.” Een ander groot voordeel is de extra operatie-arm. In totaal heeft de nieuwe robot vier armen’; één voor de camera en drie om instrumenten te bedienen.

Robotarmen
De operatierobot maakt opereren intuïtief, omdat de computer de handelingen vertaalt naar bewegingen van de robotarmen. De robotarmen hebben mechanische polsgewrichten met dezelfde vrijheidsgraden als menselijke polsen. Via de besturingsconsole (‘cockpit’) beschikt de chirurg bovendien over een tien maal vergroot beeld terwijl de computer spiertrillingen corrigeert. De nieuwste versie van de robot beschikt over twee cockpits en maakt het mogelijk röntgen- of CT-beelden over het scherm te projecteren.

Kijkoperaties
De operatierobot biedt verder dezelfde voordelen als minimaal invasieve chirurgie via kijkoperaties. Patiënten verliezen minder bloed, hebben minder pijn, liggen korter in het ziekenhuis, herstellen sneller en kampen met kleinere littekens. Kijkoperaties zijn echter ingewikkelder uit te voeren, omdat de chirurg met starre instrumenten werkt en hij slechts beschikt over een tweedimensionaal beeld.

Voor patiënten met slokdarmkanker biedt het UMC Utrecht een ‘one stop shop’-programma waarbij patiënten op één dag alle benodigde onderzoeken ondergaan. Het scheelt de patiënt extra bezoeken aan het ziekenhuis en de behandeling kan na de diagnose meteen starten.

DaVinci-operatierobot
Het UMC Utrecht was in 2000 het eerste centrum in Nederland met een DaVinci-operatierobot. In Nederland beschikken 20 ziekenhuizen over een Da Vinci-operatierobot.

Reacties zijn gesloten.