Patiënten dragen actief bij aan hun herstel.
Dat staat mooi als je dat zo schrijft maar…, wat houdt dat eigenlijk in? Hoe doe je dat dan?
Wat kan, of ‘moet’, een patiënt dan doen?
In het UMC Utrecht krijgt deze denk- en werkwijze concreet handen en voeten binnen de behandeling van mensen met slokdarmkanker.
Mensen die getroffen worden door de ziekte slokdarmkanker worden eerst beoordeeld op de best mogelijke behandelmethode. In het algemeen is dit binnen één werkweek inzichtelijk door de inzet van zogenaamde snel-diagnostiek. Als blijkt dat genezing nagestreefd kan worden, is een operatie waarbij de slokdarm verwijderd word noodzakelijk. Dit is een complexe operatie.
Na de operatie worden traditioneel veel technische hulpmiddelen ingezet om de patiënt veilig te laten herstellen. Hierbij worden onder andere een aantal drains geplaatst om te voorkomen dat er vocht of lucht achter de longen komt. Daarnaast mag een aantal dagen niet worden gegeten of gedronken om de nieuwe slokdarm-aansluiting te laten genezen. Het herstel vindt de eerste dagen vooral in bed plaats.
In de afgelopen jaren is in het UMC Utrecht de chirurgische behandeling veel verbeterd. Denk bijvoorbeeld aan de mogelijke inzet van kijkoperaties en robotchirurgie. Tegelijkertijd is er in een aantal ziekenhuizen in Amerika en Engeland aangetoond dat sommige technische hulpmiddelen het normale functioneren belemmeren. Herstel door het lichaam zo normaal mogelijk te belasten is beter. Met deze kennis is er in het UMC Utrecht een nieuw programma opgesteld dat het herstel na de operatie moet verbeteren en versnellen onder het motto:
‘Kleed de patiënt aan en de behandeling uit.’
Als patiënten direct na de operatie zelf oefeningen doen (in en uit bed) herstellen ze sneller en hebben ze veel minder kans op complicaties (figuur 1).
Na deze operatie dus zo snel mogelijk weer actief en in de benen. Als patiënt zo snel mogelijk zelf actief zijn. Zo kun je soms al na een week zelfredzaam zijn én naar huis.
Het samenwerken met patiënten. Het helpen zo snel mogelijk actief te worden is de essentie van het herstel.
Op deze site kunt u als een praktijkvoorbeeld een dagboek “Snel Herstel” inzien. Dit dagboek krijgen patiënten om zich voor te bereiden op de operatie. Ook dient dit als een schema van herstel als patiënten opgenomen zijn. Zo weten patiënten, en hun naasten, wat er wanneer van ze verwacht gaat worden.
Het bovenstaande instructiefilmpje toont oefeningen voor patiënten die ze na de slokdarmoperatie kunnen oefenen.