Bel voor een afspraak:
088 75 569 01
call AFSPRAAK MAKEN?
BEL : 088 75 569 01

Videopagina

Op deze pagina worden alle video’s van kankeroperatie’s weergegeven.

Patient advocate Chris Kerkhof

Our mission: Getting cancer under control and inspiring people to lead Happy and Healthy lives in Harmony with cancer! www.inspire2live.org

Instructiefilmpje met oefeningen voor patiënten die ze na de slokdarmoperatie kunnen oefenen

Het bovenstaande instructiefilmpje toont oefeningen voor patiënten die ze na de slokdarmoperatie kunnen oefenen.

Interview professor Richard van Hillegersberg

Bananen maken UMC patiënten bewust van kanker RTV Utrecht – 28 januari 2015

Het UMC Utrecht deelt maandag gratis bananen uit. Het ziekenhuis vraagt daarmee tijdens de Landelijke Slokdarmkankerweek aandacht voor die ernstige vorm van kanker.

Ductoscopie behandeling – U Vandaag – 9 jan 2014

Bij vrouwen met tepelvloed groeit er vaak een goedaardige tumor in een melkgang. Utrechtse chirurgen verwijderen zo’n papilloom sinds kort onder plaatselijke verdoving, zonder de risico’s die een operatie onder narcose met zich meebrengt.

“Patienten en artsen zijn niet altijd op de hoogte van de behandelopties”

De onderstaande fragmenten komen uit het programma ‘Nieuwsuur’ van 26 maart. Patienten en artsen zijn niet altijd op de hoogte van de behandelopties. Mogelijk zouden patienten volgens hun arts uitbehandeld zijn terwijl dit niet altijd het geval is. Bron: uitzending gemist, hier is tevens de gehele uitzending te vinden.

Afslag UMC – Darmkanker met lever- en longuitzaaiingen

Fragmenten uit de televisieserie “Afslag UMC” over de behandeling van darmkanker met lever- en longuitzaaiingen.

Afslag UMC – Slokdarmkanker

Een aflevering van afslag UMC over de behandeling van slokdarmkanker.

Met behulp van een operatierobot wordt de slokdarm verwijderd. De slokdarm wordt gereconstrueerd met behulp van een buismaag.

Afslag UMC – Slokdarmkanker

Een aflevering van afslag UMC over de behandeling van slokdarmkanker met de nieuwe DaVinci Si operatierobot.

Bij de patient wordt de slokdarm verwijderd met behulp van de operatierobot en van de maag wordt een nieuwe slokdarm gemaakt.

Afslag UMC – Alvleesklierkanker

Een aflevering van afslag UMC over een patient met alvleesklierkanker.

Nieuwe operatierobot in gebruik voor slokdarmkanker

Een aflevering van ‘U Gezond’ over de derde generatie van de Da Vinci-operatierobot die het UMC Utrecht recent in gebruik genomen heeft.

In het UMC Utrecht gebruiken chirurgen de operatierobot voor ingewikkelde operaties zoals het verwijderen van de slokdarm of het weghalen van levertumoren. Naast algemeen chirurgen gebruiken in het UMC Utrecht vooral gynaecologisch en urologisch chirurgen de operatierobot. In het UMC Utrecht worden per jaar ongeveer 100 operaties met een operatierobot uitgevoerd.

Voordeel
Prof. dr. Richard van Hillegersberg gebruikt de robot vooral voor slokdarmoperaties. “Het voordeel van de nieuwe robot is dat een collega mee kan kijken tijdens de operatie. We hebben een piloot en een co-piloot. Moeilijke ingrepen kun je samen doen, of je kunt iemand anders de vaardigheden leren.” Een ander groot voordeel is de extra operatie-arm. In totaal heeft de nieuwe robot vier armen’; één voor de camera en drie om instrumenten te bedienen.

Robotarmen
De operatierobot maakt opereren intuïtief, omdat de computer de handelingen vertaalt naar bewegingen van de robotarmen. De robotarmen hebben mechanische polsgewrichten met dezelfde vrijheidsgraden als menselijke polsen. Via de besturingsconsole (‘cockpit’) beschikt de chirurg bovendien over een tien maal vergroot beeld terwijl de computer spiertrillingen corrigeert. De nieuwste versie van de robot beschikt over twee cockpits en maakt het mogelijk röntgen- of CT-beelden over het scherm te projecteren.

Kijkoperaties
De operatierobot biedt verder dezelfde voordelen als minimaal invasieve chirurgie via kijkoperaties. Patiënten verliezen minder bloed, hebben minder pijn, liggen korter in het ziekenhuis, herstellen sneller en kampen met kleinere littekens. Kijkoperaties zijn echter ingewikkelder uit te voeren, omdat de chirurg met starre instrumenten werkt en hij slechts beschikt over een tweedimensionaal beeld.

Voor patiënten met slokdarmkanker biedt het UMC Utrecht een ‘one stop shop’-programma waarbij patiënten op één dag alle benodigde onderzoeken ondergaan. Het scheelt de patiënt extra bezoeken aan het ziekenhuis en de behandeling kan na de diagnose meteen starten.

DaVinci-operatierobot
Het UMC Utrecht was in 2000 het eerste centrum in Nederland met een DaVinci-operatierobot. In Nederland beschikken negen ziekenhuizen over een Da Vinci-operatierobot.

Reacties zijn gesloten.