De eerste keus in de behandeling van maagkanker is het operatief verwijderen van de tumor. Als deze zich nog in een vroeg stadium bevindt en op een gunstige plek zit, zal alleen een deel van de maag verwijderd hoeven te worden. Als de tumor al in een vergevorderd stadium is, zal de gehele maag weggehaald worden.
Indien genezing niet meer tot de mogelijkheden behoord, zal er geprobeerd worden om de kwaliteit van leven te verbeteren door het spijsverteringskanaal doorgankelijk te houden. Dit kan gedaan worden door het verwijderen van een deel van de maag en het aanleggen van een omleg (by-pass). Als het niet mogelijk is om deze operatie uit te voeren, kan er een buisje (stent) in de maag geplaatst worden zodat het voedsel goed kan passeren. Tevens kan er een voedingsslang (gastrojejunostomie) geplaatst worden om de aanvoer van voedingsstoffen te garanderen.
Als u meer over de verschillende behandelingsmogelijkheden wilt weten, klikt u dan op onderstaande onderwerpen.
Chirurgie
Ongeveer 50% van alle mensen waarbij de diagnose maagkanker gesteld wordt, komt in aanmerking voor een operatie. Dit hangt af van het stadium waarin de tumor zich bevindt. Daarnaast wordt gekeken of de lichamelijke conditie goed genoeg is om een operatie te ondergaan.
Gedeeltelijke maag verwijdering
Degedeeltelijke maag verwijdering (partiële maagresectie) is een operatie waarbij het deel van de maag waar de tumor zich bevind wordt verwijderd. Het deel van de maag dat vrij is van tumor zal niet verwijderd worden. Deze operatie kan op twee manieren worden uitgevoerd. De klassieke methode is een open procedure, waarbij de buikholte geopend wordt met een snede in de buik van navel tot de onderrand van de rib. Daarnaast is het mogelijk om een kijkoperatie (laparoscopie) te ondergaan. Tegenwoordig krijgt een kijkoperatie steeds vaker de voorkeur boven een open procedure, omdat dit minder complicaties geeft en kleinere littekens geeft.
Volledige maagverwijdering
Een volledige maagverwijdering (totale maagresectie) is een operatie waarbij de hele maag verwijderd wordt. Dit kan gedaan worden op twee manieren. De klassieke methode is het openmaken van de buikholte door middel van een snede in de buik van navel tot de onderrand van de rib. Dit wordt ook wel een open maagresectie genoemd. Het is ook mogelijk om de maag te verwijderen door middel van een kijkoperatie (laparoscopie).
In sommige gevallen worden ook de milt en alvleesklier verwijderd. Dit gebeurt alleen als er directe ingroei is van de tumor in de milt of alvleesklier. Per patiënt wordt ook gekeken welke lymfeklieren weggenomen worden tijdens de operatie.
Chemotherapie

Medicijnen
Patiënten met een goede lichamelijke conditie komen in aanmerking voor chemotherapie. Bij chemotherapie wordt gebruik gemaakt van celremmende medicijnen (cytostatica).
Er zijn verschillende soorten cytostatica. Deze cytostatica kunnen ook op verschillende manieren worden toegediend aan de patiënt, zoals per infuus, per tablet of per injectie. Meestal wordt deze chemotherapie voor en na de operatie toegediend.
Radiotherapie
Bestraling (radiotherapie) is een plaatselijke behandeling, waarbij kankercellen geheel of gedeeltelijk vernietigd worden door de straling. Kankercellen verdragen straling slechter dan gezonde cellen. Hierdoor zullen beschadigde kankercellen zich dan ook niet meer kunnen herstellen. Gezonde cellen herstellen zich in het algemeen wel.
Over het algemeen wordt radiotherapie gegeven aan patiënten die maagkanker hebben in een stadium waarin operatieve verwijdering niet meer mogelijk is. Het dient dan als palliatie van bijvoorbeeld maagbloedingen. U zult door palliatieve bestraling niet kunnen genezen. In een expermenteel onderzoek wordt de bestraling na de operatie gegeven als ondersteuning van de operatie.
Vooruitzichten na behandeling
De ziektevrije overlevingsduur is afhankelijk van het stadium waarin maagkanker ontdekt wordt. Hoe eerder de diagnose gesteld wordt, hoe beter de levensverwachting. Daarnaast is de locatie van de tumor van invloed op de overleving.
In het algemeen geldt dat 76% van de patiënten met maagkanker in stadium I na 5 jaar nog in leven zijn. Voor stadium II is dit 36%, voor stadium III is dit 13% en voor stadium IV slechts 1%.
Het diffuse type heeft over het algemeen een ongunstigere prognose. Vaak geldt dat des te later de diagnose wordt gesteld, des te korter de overleving is.